Преди много години, в една далечна галактика…“  Така през 1977 година

...
Преди много години, в една далечна галактика…“ 
Така през 1977 година
Коментари Харесай

10-те най-емблематични герои от сагата „Междузвездни войни“

„ Преди доста години,
в една далечна галактика… “ 

Така през 1977 година стартира една галактическа приказка, която превзема целия свят и до ден-днешен продължава да вълнува феновете.

Добри или неприятни, героите на сагата остават разпознаваеми из целия свят и служат като ентусиазъм за голям брой сериали, книги и компютърни игри.

Днес ви представяме 10-те най-емблематични и запаметяващи се герои от поредицата.

10. Си-Трипио (C-3PO)

 10-те най-емблематични герои от сагата

Протоколният дроид е един от най-разпознаваемите облици в галактическата сага на Джордж Лукас. Мултилингвистичната натура на Си-Трипио и развитото му възприятие за самозапазване, към които могат да се прибавят комичната нерешителност, неуместните мнения и ярката сензитивност, трансформират този тенекиен воин в свързващото звено сред главните персонажи от положителната страна на Силата. Нека не забравяме, че това е и единственият робот, обожествяван в миналото от великото племе на еуоките, без които Люк и компания нямаше да могат да победят имперските орди на планетата Ендор.

9. Лея Органа

 10-те най-емблематични герои от сагата

Въпреки че най-известната принцеса в научнофантастичните филми наподобява прекомерно сурова, даже деспотична към хората към себе си, зад хладния ѝ взор се крие деликатна сензитивност, която съумява да изплува на повърхността след срещата ѝ с чаровника Хан Соло. Принцеса Лея е сърцето на бунтовниците, техен водач и войник, биейки се един до друг с Люк, Чубака и Хан Соло против силите на Галактическата империя. Във вените ѝ тече буйната кръв на Анакин Скайуокър и това личи още в „ Нова вяра “, където не отстъпва на лорд Вейдър по дебелоглав и твърдост. С излизането на „ Завръщането на джедаите “, актрисата Кери Фишер, изиграла Лея, се трансформира в същински секс знак около сцените като полугола робиня на идващия подред в тази ранглиста.

8. Джаба Хътянина

 10-те най-емблематични герои от сагата

Прочутият космически контрабандист Джаба от планетата Хът е различен воин, който изниква незабавно в съзнанията ни, когато стане въпрос за „ Междузвездни войни “. Зеленият гущеропободен плужек ръководи своята незаконна империя от пясъчната планета Татуин, родното място на Дарт Вейдър. Джаба е главният съперник на Хан Соло и негов някогашен шеф. Той търси водача на „ Хилядолетния сокол “ поради неплатени задължения и даже наема ловци на глави (Боба Фет е един от тях), с цел да го заловят.

7. Оби Уан Кеноби (Бен Кеноби)

 10-те най-емблематични герои от сагата

„ Силата е това, което дава мощност на джедаите. Тя е щит от сила, обвиващ всяко живо създание. Тя е в нас и към нас. Силата свързва даже галактиките между тях. “

Тези думи могат да звучат неуместно, само че произнесени от устата на Оби Уан Кеноби, те одобряват формата на божествена литургия. Образът на Кеноби в началото бил изигран от Алек Гинес, който през първите няколко седмици от фотосите, даже не подозирал, че взе участие в изработката на галактически филм с роботи и лазерни оръжия. Дълго време Лукас не смеел да му признае за същността на тази първа по рода си продукция, страхувайки се, че огромният сценичен актьор ще се откаже мигновено, захвърляйки заплаща и светлинния меч. В новите епизоди Гинес е заменен от Йън Макгрегър, който също прави незабравимо осъществяване, засенчвайки облика на капризния и мрънкащ Анакин.

6. Арту-Диту (R2-D2)

 10-те най-емблематични герои от сагата

Огромната известност на дребния астро дроид може доста елементарно да се опише, като се върнем малко обратно във времето, когато националните пощенски служби на Съединени американски щати, по случай 30-годишния празник на „ Междузвездни войни “, популяризират из цялата страна пощенски кутии с формата на Арту-Диту. Заедно с черната маска на Вейдър, синият робот се трансформира в най-знаковия детайл на сагата. Често оприличаван с кухненско кошче за отпадък, дроидът добавя своя хуманоиден другар – Си-Трипио, внасяйки в тази дрънкаща на тенекиена кутия комбина изчезналите храброст, техническа сръчност и военен дух.

5. Чубака

 10-те най-емблематични герои от сагата

И тук, както при измислянето на името на паметния археолог Индиана Джоунс, главният източник на ентусиазъм за Лукас е неговото куче. Достигнал растежа на възрастен човек, гигантският маламут привиква да се вози на предната седалка в автомобила на режисьора, в чиято глава се заражда концепцията за косматия другар на Хан Соло – Чубака, и мощната другарска връзка сред тях на борда на „ Хилядолетния сокол “. Внушителният растеж на уукито и борбеният му дух го трансформират в нежелателен съперник за всеки имперец. Въпреки това Чуи е много добра душа и откликва със неустрашимост и безгранична храброст, когато се постанова да помогне на другар. В лицето на това огромно, страховито творение, ние откриваме тези добродетели, които ни вършат хора. Именно те внасят баланс в тази измислена мрачна галактика, която може да се преглежда като един по-разчупен огледален облик на нашата реалност.

4. Люк Скайуокър

 10-те най-емблематични герои от сагата

Няма спор – даже след четирите нови елементи, проследяващи ярката морална деградация на Анакин и издигането на Дарт Сидиъс като император, Люк си остава сърцето на цялата галактическа митология и главно задвижващо колело на идните епизоди. Това е единственият персонаж от истинските елементи, който търпи личностно развиване и от доверчив младеж, израснал измежду дюните на Татуин, се трансформира в джедай, въстаник и главен съперник на Дарт Вейдър.

3. Хан Соло

 10-те най-емблематични герои от сагата

Има един-единствен фактор, който постоянно ще разграничава със светлинни години истинските три елементи от новите предистории. Всяко дете, израснало със света от „ Междузвездни войни “ от 1977 година до момента, ще даде явен отговор на въпроса за какво всички не престават да обичат старите филми повече от новите. Отговорът – Хан Соло. Защото всяко дете мечтае да влезе в облика на безстрашния бъбрив водач на „ Хилядолетния сокол “, който препуска като галактически каубой сред метеоритите, гонен от имперските кръстосвачи и изтребители, дружно със своя правилен другар Чубака. Той е единственият позитивен воин, който се доближава по темперамент до имперските злодеи. Той е контрабандист, върл материалист, коцкар и лакомец. Но точно тези качества доизграждат неповторимия му облик, отделяйки го от еднополюсните персонажи.

2. Йода

 10-те най-емблематични герои от сагата

За почитателите на „ Междузвездни войни “ Йода и Силата са нещо като синоними. Най-могъщият рицар измежду джедаите е и най-дребното и неугледно творение, което със своите 900 години несъмнено е и най-възрастният воин. Йода припомня ненапълно странна ГМО-кръстоска сред жаба, плъх и котка с едвам доловима щипка хуманоидност. И до момента в който в истинските елементи той е раздвижван от кукловода Франк Оз („ Шоуто на мъпетите “), в последвалите четири кино лентата от предисторията обликът на зеления джедай е компютърно генериран посредством CGI-технологията. Йода е учителят на Люк и негов втори ментор след Оби Уан, въвеждайки го в тайните на Силата измежду джунглите и блатата на планетата Дагоба.

1. Дарт Вейдър

 10-те най-емблематични герои от сагата

Чернен самурайски шлем. Дълго императорско покривало. Могъща фигура, под която се крие културиста Дейв Прауз. Вледеняващ, бездънен глас, излязъл от устата на Джеймс Ърл Джоунс. Това са единствено някои от съставените елементи, които построяват най-емблематичния облик в „ Междузвездни войни “ – Дарт Вейдър. Именно Тъмният лорд работи като катализатор за основаването нацяло едно ново потомство филми сред 2002 и 2005 година, разказващи за неговото раждане и прекосяването му към Тъмната страна на Силата.

„ Присъедини се към Тъмната страна! “ и „ Аз съм твоят татко. “

Това са реплики, произнесени от Вейдър, останали вечно в историята на киното. Със своето мощно екранно наличие и добре внедрената в цялостния сюжет роля, към този момент 40 години Дарт Вейдър ни кара да настръхваме и да оставаме без мирис при всяка негова поява, ужасени, само че в същото време и удивени от този най-любим изверг.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР